دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. ، Pourya.ghasemii12@gmail.com
چکیده: (1576 مشاهده)
مقدمه: نرخ جراحی زیبایی از ابتدای قرن 21 در مسیر صعودی قرار گرفته است. با توجه به خطرات جسمی و روانشناختی این روش، درک مولفههای روانشناختی مختلف در متقاضیان جراحی زیبایی اهمیت بهسزایی دارد. پژوهش حاضر نیز با هدف بررسی نقش سبکهای دلبستگی و احساس شرم از بدن در پیشبینی حساسیت به طرد و قدردانی از بدن در متقاضیان جراحی زیبایی انجام شد.
روشکار: روش این مطالعه، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متقاضی جراحی زیبایی مراجعهکننده به مراکز جراحی زیبایی شهر تهران در سال 1401 بودند. از میان جامعه آماری، تعداد 150 نفر به شیوه نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسسشنامه سبکهای دلبستگی بزرگسالان، مقیاس آگاهی از بدن شیءانگاشته، پرسشنامه حساسیت به طرد و مقیاس قدردانی از بدن پاسخ دادند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که ماتریس همبستگی بین متغیرهای پژوهش در سطح 01/0 معنیدار بود. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری نیز آشکار کرد که 4/61 درصد واریانس حساسیت به طرد و 5/40 درصد از واریانس قدردانی از بدن به وسیله سبکهای دلبستگی و احساس شرم از بدن تبیین میشود.
نتیجهگیری: نتیجه پژوهش بیانگر نقش معنادار سبکهای دلبستگی و احساس شرم از بدن در پیشبینی حساسیت به طرد و قدردانی از بدن در متقاضیان جراحی زیبایی است؛ لذا با توجه به نتایج بهدست آمده، میتوان گفت که بهرهگیری از این مولفهها احتمالا میتواند هم در جهت شناحت بهتر عوامل و انگیزههای جراحی زیبایی در زنان و هم در درمان عوامل آسیبزا، کمککننده باشد.
shahheydari A, Nekooi H, Khodaei T, Ghasemi P. The Role Attachment Styles And Body Shame In Predicting Rejection Sensitivity And Body Appreciation In Cosmetic Surgery Applicants. IJPN 2023; 11 (5) :28-39 URL: http://ijpn.ir/article-1-2206-fa.html
شاه حیدری آتنا، نکوئی هاله، خدایی توران، قاسمی پوریا. نقش سبکهای دلبستگی و احساس شرم از بدن در پیشبینی حساسیت به طرد و قدردانی از بدن در متقاضیان جراحی زیبایی. روان پرستاری. 1402; 11 (5) :28-39